Ето какво ще разгледаме:

 1. Какво представляват шпайковете за колоездене
 2. Как функционират колоездачните шпайковете
 3. Видове парчета за шпайкове и педали
 4. Съвети как да започнете да карате колело с шпайкове и педали с автомати
 5. Колко стегнати трябва да бъдат педалите с автомати

Какво представляват шпайковете за колоездене?

Шпайковете за колоездене са обувки, специално създадени за каране на колело. Те се закопчават директно към педалите на велосипеда ви – отнема време, за да свикнете с тях, но имат много предимства. Шпайковете ви помагат да използвате максимално ефективно силата си, така че загубата на енергия да бъде минимална. Твърдите им подметки осигуряват прехвърлянето на енергията, произведена от краката, директно към задвижването на колелото. Също така можете да използвате пълния цикъл на завъртане на педалите – включително издърпване нагоре, тъй като сте прикрепени към педалите си. Когато сте закопчани, имате много по-голям контрол над колелото и краката ви винаги са разположени в оптимална позиция върху педалите. Така вече наистина можете да се насладите на карането на колело или да се съсредоточите върху тренировката си, без да се налага да коригирате позицията на краката си след всяко завъртане на педалите.

Как функционират колоездачните шпайковете?

Важно е да знаете как функционират шпайковете за колоездене и педалите, тъй като в противен случай може да се окаже, че купувате грешни части. Има три основни компонента: подметката, парчето за шпайка и педала. Подметките на шпайковете имат специфично разположени отвори за монтаж на парчетата с 2 или 3 болта. Педалите с автомати са съвместими с един от двата модела парчета. Важно е да се уверите, че всички компоненти ползват един и същ модел – с 2 или с 3 болта.

Видове парчета за шпайкове и педали

Повечето шпайкове и педали с автомати са конфигурирани със системи за монтаж с 2 или 3 болта с вътрешен шестограм. Не забравяйте, че обувките, парчетата и педалите трябва да използват една и съща система за монтаж.

Обувки за колоездене

Система с 2 болта

Тази система е известна още като SPD, което означава Shimano Pedaling Dynamics. Обувките с 2 болта имат вдлъбнатина в подметката, в която се монтират парчетата.

Ходенето с тези обувки за колоездене е лесно – могат да бъдат използвани за офроуд, а парчетата са изработени от метал, което ги прави здрави и устойчиви по-дълго време. Когато някой каже „MTB парчета”, той вероятно има предвид парчета за монтаж с 2 болта.

Системата с 2 болта се използва за каране на колело в града, планинско колоездене, туринг, гравел и колокрос.

КУПИ ШПАЙКОВЕ ЗА ПЛАНИНСКО КОЛОЕЗДЕНЕ

Система с 3-болта

Обувките за шосейно колоездене са със система на монтаж с 3 болта. С тях е трудно да се върви, тъй като парчетата стърчат от подметката и са изработени от пластмаса, така че изискват по-честа смяна. Широката платформа на парчетата осигурява по-добър трансфер на енергия и разпределя натиска на ходилото.

При системата за монтаж с 3 болта има разновидности на парчетата и педалите. Двата най-често срещани вида парчета за шпайкове са Look, съвместими с педали за шосейно колоездене Bontrager, Look и други; и SPD SL парчета, съвместими с педали Shimano.

Системата с 3 болта се използва най-вече за шосейно колоездене и триатлон.

КУПИ ШПАЙКОВЕ ЗА ШОСЕЙНО КОЛОЕЗДЕНЕ
Обувки за колоездене

Съвети как да започнете да карате колело с шпайкове и педали с автомати

Да се научите да карате с шпайкове и педали с автомати изисква практика и е нормално в началото да се чувствате неуверени. Повечето хора се притесняват, че ще паднат. Но ако разпитате наоколо, ще научите, че всеки колоездач, който кара с шпайкове, има история за падане – дори професионалистите. Най-често паданията се случват, когато карате бавно, обикновено при спиране на знак STOP. Ето няколко начини, които ще ви накарат да се чувствате по-уверени и сигурни:

 • Накарайте свой приятел, който има повече опит с колоезденето, да ви покаже как да използвате шпайковете и педалите с автомати.
 • Упражнявайте се като завъртате единия си крак докато с другия се подпирате на земята.
 • Направете първото си каране с шпайкове в парка. Опитайте да разкопчаете краката си – ако паднете, ще бъде върху мека трева.
 • Откопчавайте се още преди да спрете и дръжте крака си върху педала – трудно е да запазите баланс, когато се движите бавно.
 • Не забравяйте да завъртите крака си настрани! Повечето видове шпайкове и педали с автомати не позволяват просто да дръпнете крака си нагоре, както бихте направили с платформените педали.
 • Не се притеснявайте, ако ви е трудно със закопчаването, когато потегляте. Просто наберете скорост, за да запазите баланс и закопчайте крака си.

Колко стегнати трябва да бъдат педалите с автомати?

Педалите с автомати имат механизъм, чрез който може да регулирате степента на трудност на закопчаване/освобождаване на краката си.
Препоръчваме ви да разхлабите педалите, докато се почувствате по-уверени и свикнете със специфичното движение при закопчаване и разкопчаване.

Най-продавани обувки за колоездене

Всичко, което някога сте искали да знаете за обувките за колоездене

Статиите по-долу ще ви помогнат да изберете правилните обувки за колоездене, за да започнете да се наслаждавате на забавните неща - карането на колело!

Видове обувки

За всеки стил на колоездене има подходящи обувки за колело – от шпайкове за шосейно и планинско колоездене до обувки за колокрос, байк спининг и триатлон.

Научи повече

Педали за колело

Обувките за колоездене и педалите за колело се обединяват, за да ви осигурят по-ефективно, удобно и приятно каране. 

Научи повече

Шпайкове за колело

По-добър трансфер на енергия - по-висока производителност при каране.

Научи повече

Анатомия на обувката

Материали и характеристики на обувките за колоездене - повече комфорт, по-малко умора.

Научи повече

Поддръжка и грижа

5 стъпки за правилно почистване на обувките за колоездене.

Научи повече

Размер на обувките

Намерете бързо и лесно точния размер на вашите обувки за колоездене.

Научи повече