Изборът на правилните обувки за колоездене може да се окаже трудна задача, без значение дали сте напреднал или начинаещ колоездач. Както при велосипедите така и при обувките за колело има няколко основни вида, от които може да изберете – всички с голямо разнообразие на функции, технологии и цена.
Ще разгледаме всичко, което трябва да знаете, за да направите правилния избор на обувки за колоездене – какви са предимствата от карането със специални обувки за колело, как да използвате парчетата за вело обувки, какви педали за колело ще ви трябват и как да се грижите за новите си шпайкове.

Обувки за колоездене

Какво представляват обувките за колоездене?

Обувките за колоездене са почти същите като тези, които носите, докато карате колело. Почти всеки колоездач е започнал да кара колело с маратонки, но ако сте се насочили към по-дълги вело разходки или се занимавате сериозно с колоездене, ще искате да разгледате обувките, създадени само за колоездене.

Специализираните обувки за колоездене ще ви осигурят повече удобство при каране и по-добро представяне на колелото.
Има два основни типа обувки за колело: обувки за платформени педали, които са с равна подметка като маратонки, но имат специфични предимства, които ви помагат при каране на колело; и обувки за педали с автомати (известни също като обувки с клипс), които се закопчават директно за педалите на колелото. Съществуват много модели вело обувки с плоска подметка или с клипс за различни стилове на каране – шосейно колоездене, планинско колоездене и байк спининг.

ВИДОВЕ ОБУВКИ ЗА КОЛОЕЗДЕНЕ

Защо да карате с обувки за колоездене? Какви са предимствата?

Предимствата от карането с обувки за колоездене са много, но най-важното е, че те ще ви осигурят повече удобство и ще ви помогнат да карате колело по-добре в сравнение с обикновените обувки за бягане и фитнес. Това важи както за обувките за платформени педали, така и за шпайковете с клипс.

Обувки за колоездене

По-добър трансфер на мощност, по-малко усилия

Трансферът на мощност е количеството енергия, произведена от краката ви, която се пренася върху педалите на колелото и се превръща в движение напред.
Обувките за колоездене имат по-твърда подметка от страндартните спортни обувки, което ги прави по-ефективни при предаването на енергията от краката към колелото, спестявайки ви усилия и умора.

Повече комфорт

Може да звучи странно, но оптималната твърдост на подметките на обувките за колоездене осигуряват по-голямо удобство за краката ви при дълго каране.

Прекалено гъвкавите обувки стават неудобни при дълги карания, тъй като краката ви се извиват и огъват спрямо педалите, причинявайки болка в ходилата и губейки енергия.

АНАТОМИЯ НА ВЕЛО ОБУВКИТЕ
Обувки за колоездене
Обувки за колоездене

По-добър контакт с педалите

Независимо дали сте избрали платформени педали или педали с автомат за закопчаване, подходящите обувки за колоездене ще ви помогнат да поддържате по-добър контакт с велосипеда, повече стабилност, увереност и комфорт при каране.

ПЕДАЛИ ЗА КОЛЕЛО

Най-продавани обувки за колоездене

Всичко, което някога сте искали да знаете за обувките за колоездене

Статиите по-долу ще ви помогнат да изберете правилните обувки за колоездене, за да започнете да се наслаждавате на забавните неща - карането на колело!

Видове обувки

За всеки стил на колоездене има подходящи обувки за колело – от шпайкове за шосейно и планинско колоездене до обувки за колокрос, байк спининг и триатлон.

Научи повече

Педали за колело

Обувките за колоездене и педалите за колело се обединяват, за да ви осигурят по-ефективно, удобно и приятно каране. 

Научи повече

Шпайкове за колело

По-добър трансфер на енергия - по-висока производителност при каране.

Научи повече

Анатомия на обувката

Материали и характеристики на обувките за колоездене - повече комфорт, по-малко умора.

Научи повече

Поддръжка и грижа

5 стъпки за правилно почистване на обувките за колоездене.

Научи повече

Размер на обувките

Намерете бързо и лесно точния размер на вашите обувки за колоездене.

Научи повече