Материалите, характеристиките и удобството на обувките за колоездене имат пряко значение за производителността ви докато карате. Когато си търсите обувки за колоездене е важно да решите кои фактори са от полза за вас и вашия стил на каране. В тази статия ще разгледаме частите на обувката за колоездене и значението им.

Подметки – долната част на обувките за колоездене

Подметките на обувките за колоездене са твърди, така че да могат да осигурят по-добър трансфер на мощност. Обикновено са изработени от пластмаса или карбон. Обувките за планинско колоездене имат гумени елементи на подметката за по-добра проходимост и сцепление. Подметките от карбон са супер леки, много твърди и предлагат най-добър трансфер на мощност от всеки друг материал. Високият клас обувки за шосейно и планинско са с карбонови подметки.

Горна част на обувките за колело

Горната част на обувките за колоездене е тази, която обгръща крака ви отгоре. Горната част е изработена от синтетични материали или кожа. В зависимост от дизайна обувките притежават мрежа, осигуряваща оптимална степен на проветрение. Обувките за планинско колоездене са с подсилени зони за по-голяма издръжливост.
Често обувките за шосейно колоездене имат светлоотразителните елементи, които улесняват шофьорите на автомобили да ви виждат и осигуряват допълнителна сигурност при каране в условия на намалена видимост.

Системи на закопчаване

Обувките за колоездене се предлагат с различни системи на закопчаване, осигуряващи точно прилягане по крака ви за максимален комфорт и удобство. Връзките осигуряват сигурно и плътно прилягане, а системата Boa позволява лесно и бързо натягане. Някои модели обувки за колоездене комбинират различни системи на закопчаване, като по този начин позволяват прецизно регулиране и плътно прилягане на обувката към крака.

Какви системи на закопчаване има?

Обувки за колоездене с връзки

Обувки за колоездене с връзки

Връзването на връзките отнема повече време, но ви осигурява сигурно и плътно прилягане на обувките за колоездене. Не забравяйте от време на време да проверявате връзките си, докато карате, за да не се закачат на задвижващите механизми.

Обувки за колоездене с велкро лепенки

Обувки за колоездене с велкро лепенки

Те се закопчават много бързо, въпреки че нямате възможност да ги регулирате както обувките за колело с връзки и тези със система SLW2.

Система на закопчаване на обувки за колоездене SLW3

Обувки за колоездене с SLW3

Тази система използва механична ролка със стоманена нишка, с която обувките за колоездене се натягат лесно, прецизно и много бързо, дори когато сте на колелото. SLW3 системата се използва при обувките за колоездене от по-висок клас.

Прилягане на обувките за колоездене

Ширина и дължина на обувките за колоездене

Ширина и дължина

Искате вашите обувки за колоездене да ви прилягат плътно без да ви стягат. Те трябва да са достатъчно големи, така че пръстите на краката ви да не докосват върха на обувките. Обувките за колоездене обикновено са тесни, но все повече производители правят по-широки модели, което е добра новина за тези, които в миналото са смятали, че колоездачните обувки са неудобни.

Определяне на размера обувки за колело

Размер на обувките за колоездене

Повечето обувки за колоездене се предлагат в европейска номерация, но някои производители предлагат различни размери от стандартните. Не забравяйте да проверите таблицата с размери, за да сте сигурни, че получавате правилните обувки за колело, които ще ви паснат.

Вижте размерите на обувки Northwave

Стелки за обувки за колоездене

Стелки

Kачествените обувки за колоездене имат стелки, които спомагат правилната позиция на ходилото, подравняват и стабилизират крака ви като по този начин ви осигуряват допълнителен комфорт и максимална производителност при каране.

Най-продавани обувки за колоездене

Всичко, което някога сте искали да знаете за обувките за колоездене

Статиите по-долу ще ви помогнат да изберете правилните обувки за колоездене, за да започнете да се наслаждавате на забавните неща - карането на колело!

Видове обувки

За всеки стил на колоездене има подходящи обувки за колело – от шпайкове за шосейно и планинско колоездене до обувки за колокрос, байк спининг и триатлон.

Научи повече

Педали за колело

Обувките за колоездене и педалите за колело се обединяват, за да ви осигурят по-ефективно, удобно и приятно каране. 

Научи повече

Шпайкове за колело

По-добър трансфер на енергия - по-висока производителност при каране.

Научи повече

Анатомия на обувката

Материали и характеристики на обувките за колоездене - повече комфорт, по-малко умора.

Научи повече

Поддръжка и грижа

5 стъпки за правилно почистване на обувките за колоездене.

Научи повече

Размер на обувките

Намерете бързо и лесно точния размер на вашите обувки за колоездене.

Научи повече