Началото

Когато бях на дванадесет години, една вечер баща ми се прибра вкъщи от работа и каза, че ще си купим велосипеди. Двамата щяхме да ходим на вело пътешествие.

„Добре, татко“, отвърнах аз.

Отивайки да изберем новите си велосипеди, баща ми ми каза, че се е запознал с човек на име Бевил Хог, южноафриканец, който притежава вело магазин в Медисън, Уисконсин, САЩ. Бевил търсеше някой, който да инвестира в магазина му. В това време си мислех единствено за новия велосипед и не обърнах особено внимание на думите на баща ми. Купихме си два велосипеда, чанти за колело и няколко карти и баща ми обяви, че следващата седмица ще караме от езерото Бийвър, където се намира нашия дом, до Фонд дю Лак и обратно.

Регионът Кетъл Морейн е изключително приятен за каране със своите красиви хълмове и долини. Мисля, че никога не бях карал колело повече от 15 километра, а сега щяхме да изминем 110 километра за един ден. Не си спомням много подробности от пътуването, с изключение на това, че паднах, докато пресичахме железопътните релси и че пътят при последните километри на Ден 1 беше наистина натоварен и един камион едва не ме изхвърли в канавката.
През втория ден от двудневното ни пътешествие с велосипеди спряхме в един бар извън Мончес. Аз пих безалкохолно, а баща ми изпи няколко бири преди отново да се качим на велосипедите и да се отправим към вкъщи. Изкарахме си страхотно!

Велосипеди Trek
Скоро след вело пътешестието, баща ми ми каза, че заедно с Бевил е купил магазин за велосипеди в Медисън на име Stella Bicycle Shop. Баща ми обичаше работата си и винаги търсеше нови възможности. Когато случайността го срещнала с Бевил Хог в самолета, татко решил да задълбочи своя интерес към велосипедите.
След като започнаха с един магазин в Медисън, отвориха втори магазин за велосипеди Stella Bicycle Shop в Шампейн, Илинойс. Баща ми винаги мислеше мащабно и идеята му беше да създаде национална верига от магазини за велосипеди в университетските градове в САЩ. Имаше един проблем. Планът не проработи. Магазините загубиха пари и така татко и Бевил затвориха през есента на 1975 г. Баща ми и Бевил разбраха, че за да успеят, не е достатъчно просто да продават някаква марка велосипеди – имаха нужда от нещо специално. Нито един от добрите брандове не беше свободен за купуване, така че тяхното решение беше да създадат своя собствена марка велосипеди.
Никой не правеше наистина добри велосипеди в Съединените щати. Бевил смяташе, че вместо да продават на дребно, те трябва да създават велосипеди от висок клас, произведени в САЩ. Schwinn продаваха много велосипеди от ниския ценови клас (включително и детски колела), във високия клас имаше няколко европейски бранда, докато в средния до високия клас велосипеди в Америка не се произвеждаха никакви колела. Това беше уникална идея, нещо съвсем различно и ново.
Джон Бърк
Изпълнителен директор, Trek Bicycle
Велосипеди Trek
Велосипеди Trek

На по питие

Бързо напред към зимата на 1975 г., когато двама господа се срещнали в клуб-ресторант в Уисконсин, САЩ, наречен The Pine Knoll. По-късно известни като основателите на Trek – Дик Бърк и Бевил Хог, които просто изпълнявали почитан във времето ритуал в Уисконсин, при който приятели и бизнес партньори се срещат на питие, за да обсъдят събитията през деня, да планират бъдещето и да споделят добри (а понякога и лоши) идеи. След няколко бири, мъжете влезли в дълбок дебат как да нарекат своята нова компания за велосипеди. Хог предпочитал Kestrel (в превод от анг. език сокол) по подобие на бърза хищна птица. Бърк предпочитал Trek, защото името събуждало образи на пътуване и приключения. Изглежда е знаел, че има нещо забележително в думата, нещо, което обещава дълголетие, свобода и качество.

Велосипеди Trek
Велосипеди Trek

Роден в хамбар

Trek никога не е било само име. От самото начало Trek носи много ценности.
Няколко месеца по-късно, през пролетта на 1976 г., в един хамбар, разположен между Медисън и Милуоки, двамата визионери създадат своя нов бизнес за производство на велосипеди. Така в град Ватерло тяхната мечта става реалност.
В началото, когато хамбарът отваря врати, имат петима служители на заплата. През първата година Trek произвежда 904 рамки за туринг велосипеди. Стоманени тръби, споени със сребърен припой, ръчно изработени и боядисани. Всяка рамка се изработва с изключително внимание към детайлите, променяйки общоприетото схващане, че всички страхотни велосипеди идват от Европа. Trek иска да промени това мнение.
Днес централата на Trek се намира само на километър по-нагоре по пътя от стария хамбар, но в много по-голямо съоръжение. Въпреки че Trek са надраснали хамбара, всеки велосипед, който произвеждат, е доказателство за техните основополагащи принципи.
Велосипеди Trek

Безпощаден напредък

Четирите десетилетия след създаването на Trek са белязани от иновации по-големи отколкото предишните четиристотин години. Вело индустрията не остава по-назад в технологичния напредък и Trek е в челните редици, надскачайки непрестанно границите на възможностите на велосипеда. Стремежът към иновациите, следвайки своите принципи да създават велосипеди, с които се гордеят и обичат, отвежда Trek до мястото, където са днес. Но те знаят, че има още много неща, които могат да направят. Днес светът се нуждае от велосипеда повече от всякога. И Trek създава по-добър свят чрез тази невероятна машина. Ние от REDBIKE.BG сме щастливи, че екипът ни е част от голямото семейство на Тrek и можем да ви предложим едни от най-добрите велосипеди в света. Елате да карате с нас!