Как да регулираме и настроим правилно каската си за колело

С каска за велосипед, която ви пасва точно, ще се чувствате много по-комфортно докато карате колело, и най-важното – може бъдете сигурни, че ще ви предпази при инцидент. В това ръководство ще намерите съвети как да изберете правилния размер каска за колело и инструкции стъпка по стъпка как да я регулирате и настроите, така че да ви приляга най-добре.

Как да избера правилния размер каска за колело

Измерете обиколката на главата си с помощта на шивачки сантиметър или шнур. Уверете се, че взимате мерките правилно – хоризонтално през челото и над ушите. Използвайте таблицата с размери на каските, за да намерите точния размер на каската според вашите измервания.

Носете каската за колело в правилната позиция

Как да разбера дали каската за колело е правилния размер?

Някои модели каски Bontrager (Бонтрегър), Smith (Смит) и SixSixOne (Сикс Сикс Уан) се предлагат в различни размери, така че да паснат максимално добре на главата на всеки колоездач.

За да проверите дали каската е по ваш размер, я поставете на главата си и регулирайте системата за настройка в задната част. Каската трябва да ви приляга плътно, но да не ви стяга.

Как да регулирам и да настроя каската си за колело?

Регулирането на каската е от съществено значение за вашата сигурност и комфорт докато карате колело. Прочетете инструкциите по-долу и ги следвайте внимателно.

Стъпка 1

Поставете каската на главата си. Тя трябва да е точно над веждите ви и да покрива челото ви.

Стъпка 2

От лявата страна на каската хванете с една ръка заключващия механизъм на каишките и го задръжте под брадичката си, а с другата ръка плъзнете разделителя точно под ухото си. Каишките трябва да стоят прилепнали до главата ви. Заключете разделителя на каишката – той трябва да бъде точно под ушите ви.

Стъпка 3

В дясната страна на каската издърпайте отпусната вляво каишка, която минава в задната половина на каската. След това повторете стъпка 2 и за дясната страна.

Стъпка 4

Уверете се, че каишката на подбрадника е правилно прокарана през дясната катарама и закопчайте каската. За да избегнете разхлабването и разместването на подбрадника, неговата каишка трябва да бъде закрепена чрез придържащия механизъм.

Стъпка 5

Уверете се, че катарамата е правилно закрепена. Трябва да чуете щракване при закопчаването на каската. След това опитайте да дръпнете заключващия механизъм с каишките. Не трябва да се разкопчават.

Стъпка 6

Регулирайте подбрадника, така че да е разположен плътно в долната част на челюстта ви, както е показано на снимката. Той трябва да е плътно прилепнал и да позволява да прокарате не повече от два пръста между брадичката и каишката.

Как да проверя настройките на каската

След като сте направили настройките на каската според инструкциите, проверете дали ви приляга правилно. Поставете каската за колело на главата си, закопчайте я и я затегнете чрез системата за настройка в задната част. Хванете каската с ръце и се опитайте да я преместите напред и назад.
Правилно регулираната каска е удобна – тя не се движи напред и не закрива очите, не се мести назад и не разкрива челото. Ако не сте сигурни как да регулирате каската си правилно, свържете се с нас за консултация.

Какво да правя с излишната част от каишката

След като направите настройките на каската според размера на главата си, има вероятност каишката на подбрадника да бъде излишно дълга. В този случай може да сгънете каишката и да я приберете към допълнителния придържащ механизъм. Ако решите да отрежете каишката, оставете поне 25mm покрай закопчалката.
След като отрежете излишната част, нагорещете до разтапяне края на каишката, за да предотвратите разнищването й.

Вземи своята нова каска за колело

-20%
-20%
159.20 лв.
-20%

Каски за градско колоездене

Каска за колело Smith Express | Синьо

95.20 лв.
-20%

Каски за градско колоездене

Каска за колело Smith Express | Сиво

95.20 лв.