Как да изберем най-добрата каска за колело

Ако се чувствате объркани в избора на подходяща каска за колело, не сте сами. Добрата новина е, че стеснявайки възможностите при търсене на перфектната за вас каска, задачата не е толкова трудна, колкото изглежда. В тази статия ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете, за да направите правилния избор за вашата нова каска за колоездене.

Защо да носите каска за колело?

Каската е най-важната част от екипировката на всеки колоездач, защото е създадена да защитава най-ценната част от тялото ви – вашия мозък. Благодарение на новите технологии, съвременните велокаски са проектирани така, че да бъдат по-комфортни и аеродинамични, а някои  дори са конструирани да намаляват линейните и ротационните сили при инцидент.

Как работят каските за колело?

Обикновено колоездачните каски се състоят от тънка обвивка отвън – т.нар. черупка или коруба, дебел слой пяна отвътре и каишки, които помагат на каската да стои на мястото си по време на каране и при евентуален инцидент.

Пяната отвътре е конструирана да се смачка и напука при инцидент, намалявайки силата на удара. Корубата (външната част) е проектирана така, че да задържи пяната към себе си в случай на произшествие. Някои каски имат вътрешна конструкция, която помага на пяната да запази формата си. А каишките държат каската на главата ви, затова е особено важно да бъдат точно регулирани и настроени правилно.

Как да изберем правилен размер каска?

Изборът на правилен размер и регулиране са от съществено значение за правилната функция на каската за велосипед. В зависимост от производителя каските се предлагат в няколко размера и имат различни системи за регулиране, които ви дават възможност за допълнително настройване спрямо индивидуалните ви нужди. По-надолу в статията ще намерите таблица с размерите на каските Bontrager (Бонтрегър) и Smith (Смит). Ако не сте сигурни кой е вашият размер, свържете се с нас за съдействие и безплатна консултация.

Таблица с размери на каски за колело Bontrager

Размер Обиколка на главата
Малки деца 46-50cm
Деца 48-52cm
Юноши/XS 50-55cm
Small 51-57cm
S/M 51-58cm
Medium 54-60cm
M/L 55-61cm
Large 58-63cm
X-Large 60-66cm

Таблица с размери на каски за колело Smith

Размер Обиколка на главата
S 51-55cm
M 55-59cm
L 59-62cm
XL 61-65cm

Технологии в производството на велокаски

Повечето каски за колоездене са направени от полистиролна пяна (експандиран полистирен), но при някои модели се използват допълнителни технологии за защита, които намаляват травмите на главата при инцидент. Новите технологии, които се използват при производството на велосипедните каски Bontrager, Smith и SixSixOne, са Mips (Мипс), WaveCel (Уейв Сел) и Koroyd (Коройд).

Коя е най-подходящата каска за мен?

За да изберете най-подходящата каска за вас, първо трябва да вземете предвид какъв стил на колоездене практикувате и къде искате да карате колело.

Колко е дълъг животът на колоездачните каски?

Каските за колоездене имат ограничен експлоатационен срок и трябва да бъдат заменени при първи признаци на износване. С течение на времето компонентите губят свойствата на своята здравина. Така например, дори ако каската не е била ударена и повредена, препоръчваме да я смените след третата година.

Какво да направя в случай на инцидент?

Велокаските са проектирани да поемат удара чрез частично разрушаване на външния и вътрешния слой. Щетите от удара може да са незабележими. Следователно, ако каската е била подложена на удар, трябва да бъде заменена, дори ако видимо няма следи от нараняване.

Гаранция

Всички каски за колело Bontrager, Smith и SixSixOne имат гаранция за период от 2 години.

Каските Bontrager имат допълнителна гаранция и подлежат на безплатна подмяна при счупване при инцидент през първата година от закупуването им. За да подмените своята счупена каска, просто се свържете с Red Bike, представете каската заедно с оригиналната разписка от покупката, опишете ни подробности за инцидента и ни посочете адрес за доставка на новата каска.

Как да регулирам и да настроя каската си за колело?

Регулирането на каската има основна роля за сигурността ви и вашето удобство и комфорт по време на каране на колело. Системите за настройка в задната част и каишките отстрани правят регулирането лесно и бързо спрямо индивидуалните ви нужди и държат каската плътно и на място.