Вали Хол е карала колело през по-голямата част от живота си. Израснала в Залцбург, Австрия, с родители, които са запалени колоездачи, тя скоро намира пътя си към спорта. Приключението на Вали започва на тригодишна възраст, но едва когато печели първото си състезание срещу група момчета на тринадесет години, тя разбира, че е намерила своето призвание.

На двадесетгодишна възраст Вали Хол вече е спечелила 4 титли от Световната купа по планинско колоездене в дисциплината Спускане, с което категорично се нарежда сред най-бързите DH състезатели в света.

Валентина "Вали" Хол, състезател от отбора на Rockshox-Trek
Въпреки това, състезателката от отбора на Rockshox-Trek не иска да се вдига много шум около нея. Тя просто е щастлива, че е на световната сцена.
„Никога не бих казала, че съм професионалист, защото не се чувствам така,“ казва Хол. „Всички мои герои все още се състезават за световната купа и винаги, когато ги видя съм супер развълнувана и се притеснявам да разговарям с тях.“
Валентина "Вали" Хол, състезател от отбора на Rockshox-Trek

Животът на бързо изгряващата звезда в спускането може да бъде доста странен. Хол успява да съсредоточи цялото си внимание върху състезателната си дейност. Въпреки че може да изглежда като, че Хол е на пистата от години, нейната кариера е в началото. Но тя вече осъзнава колко голямо влияние може да има.

„Все още се възхищавам на днешните райдъри и все още бих искала да се снимам с тях,“ казва Хол. „А сега децата искат да се снимат с мен.“
Като малко момиче Хол била вдъхновена от личности като Рейчъл Атертън, която израснала, карайки колело с по-големите си братя. Пътят към успеха на Атертън бил особено съотносим към този на Хол като единствената елитна състезателка по спускане при жените в нейната родна страна Австрия. Всъщност първото състезание, в което Хол се състезава, е срещу момчета. (Тя ги победила всичките.)

Валентина "Вали" Хол, състезател от отбора на Rockshox-Trek

Но Хол вече оказва влияние и по отношение на това неравенство, дори и да не го признава.

„Вече има толкова много 12- и 13-годишни момичета, които карат колело, и баща ми казва, че е заради мен,“ споделя Хол. „Не мисля, че е така, но бих искала да е заради мен.“

„Най-голямата ми мечта е да вдъхновявам малките деца, така както моите герои вдъхновяваха мен.“

Вали Хол предвожда следващото поколение от велики жени състезателки по спускане и чрез личния си пример доказва, че жените имат място в планинското колоездене.

Trek Session

Вали Хол покорява световна даунхил сцена със своя TREK SESSION. Ако сте любопитни, хвърлете едно око на DH колелото.

Планински велосипеди

DH фреймсет Trek Session 2022 | Синьо

7,399.00 лв.

Планински велосипеди

DH колело Trek Session 9 2023 | Синьо

14,999.00 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *